Technika sporządzania tart
W piątek, 13 kwietnia 2018r. odbyły się kolejne zajęcia pozalekcyjne w zawodzie kucharz w ramach projektu „Twoja wiedza Twoja przyszłość II” na których uczniowie zapoznali się z techniką sporządzania tart. Młodzież miała możliwość wykonania dwóch tart: na słono- warzywnej i…Technika przygotowywania chłodników
Okrągłe X zajęcia pozalekcyjne dla kucharzy w ramach projektu „ Twoja Wiedza- Twoja Przyszłość II” poświęcone były technice sporządzania chłodników. Chłodniki to zupy podawane na zimno, na bazie mlecznych napojów fermentowanych. Uczniowie wykonali na słono: chłodnik ze zsiadłego mleka i…Desery sporządzane na zimno
9 marca odbyły się 9 zajęcia pozalekcyjne dla cukierników. Tematem spotkania były desery sporządzane na zimno. Młodzież miała możliwość przeprowadzenia procesu technologicznego deseru- musu, w tym sposób ich spulchniania, zestalania oraz dekoracji. Jedna grupa - dziewczęta, wykonały mus czekoladowy, natomiast…Patrawa kuchni włoskiej - pizza
Pierwsze spotkanie po feriach dla kucharzy w ramach projektu „Twoja wiedza Twoja przyszłość II” poświęcone było pizzy - potrawie kuchni włoskiej. Uczniowie mieli możliwość sporządzić placki z ciasta drożdżowego, uformować je tylko rękami bez użycia wałka, posmarować je sosem pomidorowym…Zapiekanki
Ostatnie w I semestrze zajęcia pozalekcyjne kucharzy poświęcone były technice sporządzania zapiekanek. Młodzież wykonywała zapiekankę serowo- szpinakową, zapiekankę z makaronu i mięsa oraz zapiekankę z ryżu z jabłkami i rodzynkami. Podczas zajęć uczniowie krok po kroku przygotowywali różne składniki do…Wypieki karnawałowe
Wypieki karnawałowe były tematem szóstych już zajęć pozalekcyjnych dla cukierników. Uczniowie sporządzali ciasto zbijane z którego formowali faworki-chruściki oraz róże karnawałowe z galaretką truskawkową i agrestową. Ciastka oprószone zostały waniliowym cukrem pudrem. Chrupiące przysmaki " poszły" niczym świeże bułeczki ,…Zupy kremy
W dniu 19 stycznia 2018r. uczniowie w zawodzie kucharz na zajęciach pozalekcyjnych w ramach projektu "Twoja wiedza -Twoja przyszłość II" zgłębiali tajniki sporządzania zup kremów, które należą do grupy zup wykwintnych i lekkostrawnych. Młodzież miksowała, przecierała poszczególne składniki, zagęszczała żółtkami…
Strona 4 z 6