Tiramisu
Piątkowe popołudniowe spotkanie cukierników 26 stycznia 2018 upłynęło pod znakiem ciast-deserów francuskich i włoskich. Z chłodzonego ciasta francuskiego uczniowie formowali kwadratowe i trójkątne ciastka wykończone cukrem trzcinowym, okrągłe z jabłkiem oraz różyczki z odrobiną sosu truskawkowego. Wyroby podczas odpieku pięknie…Technika sporządzania sushi
Pierwsze w Nowym 2018 Roku zajęcia pozalekcyjne kucharz w ramach projektu pn. "Twoja wiedza- Twoja przyszłość II" poświęcone były technice sporządzania sushi - tradycyjnej potrawy kuchni japońskiej. Uczniowie podczas zajęć wykonywali różnego rodzaju sushi m.in. maki- sushi, gunkan- maki i…Potrawy z drobiu
Ostatnie w 2017 r. zajęcia pozalekcyjne "kucharz" w ramach projektu "Twoja Wiedza Twoja Przyszłość II" poświęcone były technice sporządzania potraw z drobiu. Świąteczno- bożonarodzeniowe dania, które wykonali uczestnicy projektu to: gęś owsiana pieczona z jabłkami oraz kaczka w pomarańczach i…Dekoracje świąteczne z piernika
Piękny przedświąteczny czas dotarł także na zajęcia pozalekcyjne „Cukiernik” realizowane w ramach projektu pn. „Twoja wiedza – Twoja przyszłość II” . W piątkowe popołudnie 15 grudnia uczniowie wykonywali dekoracje świąteczne z piernika. Uczestnicy sporządzili ciasto piernikowe metodą zaparzaną. Następnie każdy…Ciasto francuskie
Na zajęciach pozalekcyjnych kucharz 29 listopada królowało ciasto francuskie.Uczniowie wypiekali kabanosy w cieście francuskim, ciasteczka-koperty z brzoskwiniami oraz rurki z bitą śmietaną. Młodzież starannie nadawała kształt rurkom i formowała koperty. Dodatkowo przygotowywała też kabanosy w pikantnym cieście. Tradycyjnie na zakończenie…Technika sporządzania muffinek
W dniu 24 listopada 2017r. odbyły się kolejne zajęcia pozalekcyjne dla kucharzy w Zespole Szkół im. Marka Kotańskiego. Zajęcia były poświęcone technice sporządzania muffinek. Młodzież miała możliwość zapoznania się z produkcją muffinek zarówno słodkich jak i słonych. Uczniowie sporządzili trzy…Żelki
Uczniowie wykonali żelki owocowe- malinowe oraz paluszki ptysiowe z cukrem. Uczestnicy zapoznali się z techniką sporządzania domowych żelków, formowania i warunkami ich przechowywania. Podczas wykonywania drugiego ćwiczenia uczniowie mieli możliwość zapoznania się z metodą sporządzania ciasta parzonego- ptysiowego, a także…
Strona 5 z 6